Kuijk Zaandam

 

 

download-php_ Escape to Capri resto 30772100

Snijden & accessoires

Keukenmessen, we kunnen er niet zonder. Met het juiste gereedschap maakt u zeer gemakkelijk de heerlijkste gerechten!

Keukenmessen, we kunnen er niet zonder. Met het juiste gereedschap maakt u zeer gemakkelijk de heerlijkste gerechten!

Wij hebben de gesmede messen van WMF, Global en Zwilling J.A. Henckels in ons assortiment. Betere keus is er eigenlijk niet. Kom bij ons langs om de vele verschillen te beoordelen en u zult het juiste model vinden.

Uiteraard zijn er ook vele accessoires leverbaar; als aanzetstalen, messlijpers, scharen, snijplanken en messenblokken.

Gesmede messen worden zo genoemd omdat zij een krop of vingerbescherming hebben: een bobbel die het snijvlak met het heft ofwel de angel verbindt. Tijdens het smeden wordt het 1,2 cm dikke basismateriaal op 1.200 °C verhit en d.m.v. een tweezijdige mal met een gewicht van 500 ton samengedrukt en vormgegeven. Hierdoor ontstaat een enorme verdichting van de moleculen in het staal. Na 20.000 stuks zijn de mallen stuk en ontstaat er 40% staalafval wat we recycleren.
Gesmede messen zijn relatief roestgevoelig. Omdat het lemmet hard moet zijn om lang te kunnen snijden, dient daar meer kolenstof aan toegevoegd te worden. Het gevolg is een hoger roestrisico bij bijvoorbeeld de krop, die niet zo hard hoeft te zijn. In 1992 heeft Zwilling het patent op de SCT-methode aangevraagd. Daarbij wordt een gesmeed mes niet meer van één stuk staal gemaakt maar van 3 verschillende.
Het lemmet is van een bijzondere legering met veel koolstof, waardoor het harder gemaakt kan worden. De krop is gemaakt van sintermetaal, d.w.z. kleine staalkorreltjes die onder een druk van meerdere honderden bar met elkaar versmolten zijn. Daardoor krijgt de krop een gelijkmatige oppervlakte met een afwijking van slechts 3/100 van de norm en is die enorm roestwerend. De angel of het steeltje wordt meestal gemaakt van 18/10 CrNi-staal, een staalsoort die bijvoorbeeld voor bestekken gebruikt wordt en wegens zijn geringe kolenstof gehalte nauwelijks roestgevoelig is.
De drie delen van het mes worden vervolgens door 3 verschillende lasprocédés aan elkaar gelast. Het complete mes wordt net zoals bij de gestanste messen Friodur ijsgehard. De andere handelingen worden net zoals bij de gestanste messen verricht, alleen nog intenser en met meer tussenbehandelingen. Het resultaat is een mes dat langer scherp blijft, daardoor langer meegaat, flexibel is, niet snel breekt en voor 97% roestbestendig is.